Aromatične kulture – moje istraživanje

Onaj tko uči od drugih, a ne razmišlja, bit će zbunjen. Međutim onaj tko razmišlja, ali ne uči od drugih bit će u opasnosti. Konfucije, Izbor iz djela Taj neraskidivi odnos čovjeka kao mikrokozmosa u njegovom okruženju makrokozmosu predstavlja jedini ispravni put i opstanak čovječanstva.

Kroz moje cijelo životno učenje najveća ljubav i izazov bile su aromatične kulture čije vas esencije kao snaga i moć biljke ne mogu ostaviti ravnodušnima. One traže i vuku vas da ih konstantno istražujete.

Već dvadeset i tri godina istražujem i radim na tom području, i što ih više upoznajem osjećam prema njima sve veću zahvalnost. Ljubav prema biljkama utkao mi je moj otac, agronom po zvanju, koji ružu, božur, polja makova vidi kao stihove opjevane u najljepšim pjesmama, a moja mama bila je ključna u trenutku upoznavanja aromatičnih kultura kroz holističku dimenziju i vraćanje čovjeka u njegovu vlastitu homeostazu.

Proučavajući ih dugi niz godina kroz različite holističke discipline, povezanost i međuzavisnost čovjeka i njegove okoline, shvatila sam koliko je ta povezanost bitna za ljudsko zdravlje i njegovu ravnotežu. Na tom putu upoznala sam prekrasne ljude koji su me mnogo toga naučili i potaknuli na razmišljanje i hvala im na tome.

Kao magistrica kulture i turizma željela sam dati doprinos  i ukazati na važnost prirodne baštine kao djelu kulturnog dobra od postanka čovjeka pa sve do danas. Aromatične kulture kao najstariji čovjekov prijatelj u 21. stoljeću trebaju zauzeti posebno mjesto koje će pomoći kroz prevenciju očuvati ljudsko zdravlje, a time pomoći čovjeku da dobro i kvalitetno djeluje na očuvanju planete.