AROMATERAPIJA

Aromaterapija je dio fitoterapije koja kao glavno oruđe rada koristi eterična ulja. Eterična ulja dobivaju se iz različitih dijelova aromatične biljke (korijen, list, cvijet…), a biljke su uzgojene u zemljištu bez pesticida ili su samonikle.

Fitoterapija je širi pojam korištenja biljaka i biljnih organa u svrhu prevencije i očuvanja zdravlja, kao i u terapeutske svrhe.

Eterična ulja koriste se tisućljećima, ali zahvaljujući ocu moderne aromaterapije kemičaru Rene-Maurice Gatefosse, koji 1928. godine kreira naziv “aromaterapija”. On je kroz svoja istraživanja dao veliki doprinos razumijevanju djelovanja eteričnih ulja, te njihovog antiseptičkog, protuupalnog, protuvirusnog i baktericidnog djelovanja. Aromaterapija je vodeća komplementarna metoda koja djeluje na sve četiri razine ljudskoga bića:

i kroz svoju holističku dimenziju utječe na prevenciju i očuvanje zdravlja i vitalnosti.

Miris – tihi vladar svijeta, miris – osobna iskaznica duha. Miris i njegova prirodna posljedica okus evolucijski su najstariji osjeti. Aromatične kulture kao najstariji čovjekov prijatelju u 21. stoljeću trebaju zauzeti posebno mjesto koje će pomoći kroz prevenciju očuvati ljudsko zdravlje, a time pomoći čovjeku da dobro i kvalitetno djeluje na očuvanju planete zemlje i njenom opstanku.

Aromatične kulture u svijetu predstavljaju dio integrativne medicine i poklanja im se posebna pozornost. Na našoj web stranici vodit ćemo vas kroz zanimljive priče o aromatičnim kulturama od 3S – sea, sun, sand (more, sunce, obala) do 6E – experience, excitement, escape, education, entertainment, ecology (iskustvo, uzbuđenje, bijeg, edukacija, zabava, ekologija) i konačno do DM3 – mit, magic, mystery (mit, magičan, misterija) koji će kroz inovativnosti kreirati nova iskustva.

Eterična ulja

Eterična ulja koja vam preporučamo i nudimo su visoko kvalitetna ulja, vrhunske kakvoće i porijekla. Sva ulja imaju certifikate. Standardizacija je od izuzetne važnosti. Da bi se eterično ulje smatralo kvalitetnim treba imati sljedeće oznake:

Salvia Officinalis

Laurus Nobilis

Pinus Sylvestris

Satureja Montana

Vitex Agnus Castus

Helichrysum Italicum

Inula Graveolens

Daucus Carotta Seed

Lavandula Angustifolia

Artemisia Annua

Difuzori

Eterična ulja su vrlo snažni koncentrati, i ako hlapljivi i primjenjuju se razrijeđeni. Oni su snažni antiseptici i prirodni antibiotici koji vrlo suptilno djeluju na sve razine ljudskoga bića vraćajući mu ravnotežu. Vrlo važno je znati kako ih pravilno koristiti, jer samo tada imamo učinak koji se želi postići.

Eterična ulja koriste se na različite načine dermalno, inhalatorno, oralno, rektalno i vaginalno. Danas vrlo popularan način primjene su aroma lampice, ali razvojem tehnologije i znanja o eteričnim uljima razvili su se sofisticiraniji oblici omirisavanja prostora prirodnim mirisima.

PREDUVJETI I UPORABA

Osnovni preduvjet uporabe su 100% čista eterična ulja. Ona kao takva djeluju na naš cijeli fizički sustav, psihičko i emotivno stanje. Aroma lampice daju poseban romantični ugođaj, međutim zagrijavanjem eteričnih ulja (na tom principu funkcioniraju aroma lampice) dolazi do njihovog frakcioniranja i razgradnje. Dolazi do promjene kvalitete mirisa, a najviše stradaju spojevi esteri i monoterpeni. Tijekom procesa isparavanja spojevi nižeg vrelišta isparavaju prvi, a nakon toga spojevi višeg vrelišta. U zraku tada nemamo raspršeno eterično ulje kao cjelovita esenciju što utječe na terapeutski učinak koji tada može biti upitan. Difuzori raspršuju hladna etrična ulja u prostor, jer ih ne zagrijavaju i u cijelosti ih raspršuju u vidu sitnih kapljica u prostor. Na taj način osiguravaju prisutnost svih aktivnih komponenti.

Izbor je na vama, a mi smo tu da vam pomognemo, da za sebe i okruženje stvorite najbolje uvjete kvalitetnog življenja.

Na tržištu postoji nekoliko vrsta difuzora, najpopularnija i terapeutski najvrjednija su dva tipa:

  • Klasični difuzori
  • Ultra zvučni difuzori

Klasični difuzori rade bez vode, samo s eteričnim uljem. Prednost klasičnih difuzora je što brže ispune prostor eteričnim uljima u odnosu na ultrazvučne difuzore, a efikasniji su i kod direktne inhalacije. Ultrazvučni difuzori rade na jednostavnom principu: ultrazvučnim vibracijama razbijaju vodu i eterična ulja u sitne čestice i raspršuju ih u obliku maglice – mješavine vode i eteričnih ulja. U ultrazvučnim difuzorima može se koristiti voda (obična, destilirana) i hidrolati, što je odličan izbor u terapiji za bebe i djecu. Klasični difuzori koristite se povremeno po nekoliko minuta, da ne bi došlo do prezasićenja zraka eteričnim uljima, međutim ultrazvučni difuzori mogu raditi cijeli dan. Klasični difuzori su glasniji od ultrazvučnih (čuje se strujanje zraka kroz cjevčice). Jači intenzitet mirisa eteričnih ulja u prostoru postiže se dodavanjem više puta eteričnih ulja u difuzor. Uvijek započinjemo s manjom količinom kapi, od 5 – 7 kapi (postupno pojačavamo ovisno o potrebi i osobnom osjećaju). Važno je znati, da je za terapeutsko djelovanje bolje difuzor koristiti više puta dnevno ali kroz kraće razdoblje, nego non-stop istu koncentraciju. Difuzori i njihova primjena stvaraju jedan novi ugođaj u prostoru u kojem boravite, obogaćeni mirisima prirodnih esencija osiguravaju bolju kvalitetu življenja i osjećaja povratka prirodi. Naša tvrtka Aroma Power d.o.o. nudi čista eterična ulja i mješavine za različite potrebe koji će u našem ultrazvučnom difuzoru Vaš ambijent učiniti posebnijim Aroma mješavine by Natura Innamorata.

HIDROLATI

Hidrolati su vodene otopine zasićene sastavnicama eteričnog ulja koje mogu nastati kao nusprodukt destilacije hlapljivih ulja ili destilacije biljnog materijala koji ne sadrži hlapljiva ulja. Blagi su, neiritativni i neškodljivi u usporedbi s eteričnim uljima.

Upotrebljavaju se u kozmetici kao tonici za kožu te vodene faze krema i maski, a u terapiji u obliku obloga, kapi za nos, za oralnu upotrebu i primjenu na sluznice te u nekim zemljama kao pića, arome ili u fitomedicini. U narodu su poznati kao cvjetne vodice. Terapija hidrolatima bit će terapija budućnosti za različite aspekte revitalizacije duha i tijela.