LIFESTYLE

Tajna eteričnih ulja – vrlo suptilno i harmonizirajuće djeluju na sve razine čovjekova bića (fizičku, emotivnu, mentalnu i duhovnu).

Na fizičkom planu jačaju prirodnu otpornost organizma i ciljano jačaju pojedine organe. Vrlo su učinkovita u tretiranju akutnih infekcija. Na emotivnom i psihičkom planu uravnotežuju, podržavaju naš mentalni sustav, koncentraciju, kreativnost i memoriju. Na duhovnom planom mogu biti podrška podupirajući prelazak u više razine svijesti.

Osnovica njihovog ljekovitog djelovanja je kemijska struktura i sastav. Mirisi i parfemi kao način komunikacije. Ono što miris razlikuje od ostalih osjeta i čini ga najintimnijim je činjenica da mirisne molekule moraju kroz nos ući u naše tijelo da bi mogli osjetiti miris neke tvari. To znači da smo u trenutku kada nešto mirisno osjećamo u fizičkom kontaktu s tim objektom ili živim bićem. Eterična ulja lagano hlape, mi ih udišemo i tim putem oni djeluju na naš psiho-emotivni sustav, harmoniziraju emocije, ublažuju stanje stresa, opuštaju i poboljšavaju raspoloženje.

Osjetilo njuha ima vrlo važnu ulogu u aromaterapiji. 
Ljudsko osjetilo njuha ujedno je primitivno i razvijeno. Potraga za mehanizmima koji pobuđuju naše osjetilo njuha i osjećaje koje mirisi bude, nalik je zapanjujućem putovanju u središte mozga. Eterična ulja u interakciji s živčanim sustavom i mozgom daju terapijsku moć, osobito pri utjecaju na mentalnu aktivnost i emocije kojima upravlja dio mozga – limbički sustav.

Zbog složenog odnosa s pamćenjem i emocijama naše poimanje pojedinačnih mirisa vrlo je subjektivno. Mirisi se odavno koriste za povećavanje osjećaja zadovoljstva. Ako se ispravno primjenjuju, mogu biti moćno oruđe kojim će se ponovno uspostaviti povezanost s prirodom te uravnoteženje tijela i uma. Mirisi su prirodni signali. Parfemi su svrsishodna manipulacija, olfaktorna stimulacija. Mirisi određuju naša sjećanja i naš život. Znanstvenici su uspjeli otkriti uzajamnu vezu djelovanja središta za miris sa središtem za pamćenje i sjećanje. Iako smo se posjedovanjem i razvitkom svijesti uzdigli iznad životinja i zanemarili to središte, ono ipak funkcionira i upućuje nas na pamćenje ugoda i neugoda.

Pomiriši, sjeti se, vrati se – miris kao marketinško oruđe 21. stoljeća.

Prateći svjetske trendove, došli smo na ideju primjene aromatičnih ulja u radnim prostorima kao i organiziranje mirisnih radionica (aroma radionica) i aroma masaža za djelatnike vaše firme. Danas kada smo svi izloženi brojnim stresovima, kada se vrtimo u začaranom krugu stresa, narušenog zdravlja, lošeg funkcioniranja, smanjene učinkovitosti na mnogim navojima, te ponovno stresa, mislimo da je kucnuo čas da te loše uvjete promijenimo.

Mirisno oplemenjivanje prostora smatra se jednako važnim čimbenikom stvaranja interijera kao i svi ostali čimbenici (svjetlost, temperatura, dizajn namještaja) koji stvaraju kvalitetnu atmosferu te dobre uvjete rada. Aromatična ulja i njihova primjena u te svrhe nezaobilazan su čimbenik. Primjenom 100’% čistih ulja poboljšavaju se uvjeti rada, čime se poboljšava zdravlje radnika, smanjeni su izostanci s posla, veća je produktivnost, poboljšana je energija, pažnja, smanjena je napetost, poboljšano je pamćenje i povećana motivacija. Primjena sintetičkih mirisa nikako nije preporučljiva.

U ekološki  osviještenim i dobro  obaviještenim sredinama koji svoje tvrtke razvijaju po principu održivog razvoja, 100% čista aromatična ulja nezaobilazan su dio svakog radnog prostora. Postanite i vi dio toga jer na taj način pomažete sebi, a i drugima, čime stvarate ugodne i kvalitetne uvjete rada i potpomažete zajednici u stvaranju jednog novog ekološki osviještenog trenda. Ovaj trend radi na preventivi očuvanja fizičkog i mentalnog zdravlja, a međusobna sinergija stvara sklad. Neke velike i male kompanije u svijetu već odavno su ovo prepoznale, i vrlo uspješno to primjenjuju. Zadovoljan i sretan radnik je cilj i želja svake prave tvrtke. Vi im to omogućite. Obratite nam se s povjerenjem.

Tvrtka AROMA POWER D.O.O. kroz dugogodišnje iskustvo rada s eteričnim uljima može svakom pojedincu i tvrtki kreirati njegovu vlastitu mirisnu priču i stvoriti dodanu vrijednost u vašem life stylu. Natura Innamorata stvara vašu sinergiju s prirodom.

Mirisni identiteti prostora i vaša prepoznatljivost

Prvi miris koji je čovjek proizveo bio je dim pri paljenju vatre. Riječ perfum potiče od lat. per fumum što znači kroz dim. Moncrief 1962. godine provodi prvo sistematsko istraživanje utjecaja mirisa na mozak. Pokazalo se da mirisi značajno utječu na aktivnost mozga.

Steele je 1979. godine u svojim istraživanjima ustanovio: Kefalična ulja koja stimuliraju mentalnu jasnoću i memoriju (bosiljak, ružmarin, crni papar, kardamom) te potiču beta valove, povezana su s povećanom pažnjom i budnošću. Cvjetna ulja (neroli, jasmin i ruža) potaknula su mješavinu delta uz alpha i theta valove. Spori valovi ukazali su na relaksirano stanje (alpha), dok um odlazi u sanjarenje i intuiciju (theta i delta). Neroli se pokazao posebno relaksirajućim. Istraživanja prof. Torija iz Japana pokazala su da lavanda snižava moždanu aktivnost, a jasmin povećava. Kao sedativna smirujuća ulja pokazala su se bergamot, kamilica, lavanda, limun, mažuran i sandal. Stimulirajuća ulja su bosiljak, jasmin, kadulja, klinčić, metvica, neroli, pačuli, ruža i ylang-ylang. Neka ulja imaju dvostruki učinak – istovremeno su sedativna i stimulirajuća, ovisno o osobi na kojoj se primjenjuju.

Adaptogeni imaju balansirajuće djelovanje. Geranij i ružino drvo imaju sposobnost prilagodbe individui i njezinom stanju. Pokazalo se da neka ulja imaju učinak suprotan očekivanjima. Neroli i ruža poznati kao smirujuća ulja povećavali su moždane aktivnosti, dok su limun i sandal poznati po stimulirajućem učinku, smirivali moždane valove. Razlog tome može biti koncentracija ulja. Neka ulja djeluju stimulativno u malim dozama, a sedativno u velikim. Ruža i neroli stimuliraju moždanu aktivnost i podižu duh, no istovremeno smanjuju puls i krvni tlak.

Miris je ono na što prvo reagiramo u kontaktu s nekom osobom. Svaka osoba ima svoj individualni mirisni pečat – biološki miris koji je jedinstven i utječe na komunikaciju mirisima tijela. Parfemi, sintetski mirisi, bitno utječu na promjenu individualnog biološkog mirisa. Na taj način mijenjaju biološku ravnotežu. Koliko god bili opojni i na trenutak čarobni, sintetski parfemi, bez obzira na kvalitetu i marku, zaostaju za izvornim eteričnim uljima koje su i njihove glavne sastojnice.